Gyümölcsös tejes pite
|
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=29101
Név: | Holland cseresznyetorta |
Kategória: | Sütemények, édességek |
Hozzávalók: | 30dkg mélyhűtött leveles tészta 7,5 dl tejszín 5 dkg mandulaforgács 50dkg cseresznye 4ek cukor fél teáskanál őrölt fahéj 1 ek étkezési keményítő 10dkg porcukor, 1-2 ek cseresznyepálinka (Prekop Szomolyai csresznyepálinka) 3ek zselatinpor 1 ek vaníliás cukor |
Elkészítés: | A leveles tésztát hagyjuk felengedni. A mandulaforgácsot világosra pirítjuk. A cseresznyét megmossuk, leszárítjuk, és kimagozzuk. 1,2 dl vízzel, 2ek cukorral és fahéjjal 7 percig főzzük. 1ek hideg vízzel elkevert keményítőt a cseresznyébe keverünk, egy pillanatra felforraljuk és hagyjuk kihűlni. A sütőt 200fokra felforrósítjuk. A leveles tésztát kinyújtjuk, 3db 26 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle, és egy hideg vízzel leöblített sütőlemezre fektetve 10perc alatt világosbarnára sütjük. A z egyik lehűlt tortalapot bekenjük a ribizlizselével. A porcukrot elkeverjük a cseresznyepálinkával, és bevonjuk a zselét. A mázat hagyjuk megszáradni. A tejszínt a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Az 1dl vízben felázott zselatint felmelegítjük, majd ha kihűlt, 3ek habbal összekeverjük, és a maradék tejszínhabba forgatjuk. A 2. tésztalapon elosztjuk a leszűrt cseresznyekompótot, és bekenjük a zselatinos habbal. A mázas tésztalapot 12db-ra vágva elhelyezzük a tejszínhabon. A torta oldalát kevés tejszínhabbal bekenjük, és pirított mandulával megszórjuk. A tetejét habrózsákkal és cseresznyeszemekkel díszítjük. |
Tanácsok: | Én a cseresznyét helyettesítettem meggyel, a “fogyasztók” szerint sokkal jobb igy. Ha nincs kéznél ribizlizselé, könnyedén készíthetünk friss ribizliből egy kis víz és keményítő hozzáadásával. |
Elkészítési idő: | 60 perc |
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=12197
Név: | Feketeerdő alagút |
Kategória: | Sütemények, édességek |
Hozzávalók: | A piskótalaphoz:80 g finomliszt 20 g étkezési keményítő 4 tojás 50+50 g porcukor 1 tasak vaníliás cukor 20 g cukrozatlan kakaópor 2 csapott kávéskanál sütőporTovábbá:1 nagy üveg meggybefőtt 45 g étkezési keményítő 2 evőkanál + 2 kávéskanál cukor 2 evőkanál cseresznyepálinka (Prekop Szomolyai csresznyepálinka) 1,5 dl + 3,5 dl habtejszín 1 tasak habfixáló 100 g tortabevonó csokoládé 1 tasak vaníliás cukorA szóráshoz: 2 evőkanál porcukor |
Elkészítés: | A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit (kb 30*40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta). A tojás sárgákat habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kávéskanál) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot és kemény, fényes habbá verjük. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral, kakaóporral összekevert lisztet és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük. A masszát a tepsibe öntjük és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.Közben meghintünk porcukorral egy, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mind ezt gyorsan tesszük, különben hamar kiszárad a tészta és törékeny lesz), hagyjuk kihűlni.Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük, (2,5 dl volt a lé), levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 evőkanál cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt és éppen csak sűrűsödésig forraljuk, kb 1 perc alatt. Beletesszük a meggyet és hagyjuk kihűlni.
Egy kb 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpackkal. A tésztát formára “szabjuk”: a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb 18*30 cm-es és egy 11*30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük és meghintjük a cseresznyepálinkával. 1,5 dl tejszínt 2 kávéskanál cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpackot és legalább 3 órára behűtjük. Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk és burgonyahámozóval vékony réteget, “forgácsokat” farigcsálunk le róla, amit felhasználásig hidegen tartunk. A maradék 3,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az “alagutat” hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal és tetejére habrózsákat nyomunk, végül meggybefőttel díszítjük |
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=29918
Név: | Szilvapuding |
Kategória: | Sütemények, édességek |
Hozzávalók: | 1 üveg szilvabefőtt (8 dl), 8 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 6 tojás, 10 dkg cukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1/2 csomag vaníliás cukor; az öntethez: 3 cl szilvapálinka, (Prekop Szilvapálinka) 5 cl rostos szilva ivólé, 30 dkg szilvalekvár; a forma kikenéséhez: vaj, porcukor; a tálaláshoz: tejszínhab. |
Elkészítés: | A szilvát kimagozzuk, a felét összeturmixoljuk, a másik felét kis kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük, s megizzasztjuk rajta a lisztet. Állandó keverés közben hozzáöntjük a vaníliás-fahéjas forró tejet, majd 4 dl forró befőttlevet, s besűrítjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt mártást, a turmixolt és felkockázott szilvát, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, porcukorral meghintett pudingformába töltjük a masszát és kigőzöljük, majd tálra borítjuk. A szilvalekvárt a pálinkával és a rostos szilvalével jól kikeverjük, s a pudingot ezzel az öntettel meglocsolva, hidegen tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal is. |
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=31160
Név: | Mennyei gyümölcshab fagylalt |
Kategória: | Fagylaltok |
Hozzávalók: | 500 g tejszínhab, 250 g málna vagy más gyümölcs, 4 evőkanál cukor, 2 cl málnapálinka. (Prekop Málnapálinka) |
Elkészítés: | A tejszínhabot, a gyümölcsöt és a cukrot öntsük egy tálba, alaposan turmixoljuk össze, egészen addig, amíg a gyümölcs pürés állagúvá nem válik. Töltsük a masszát a fagylaltgépbe, vagy tegyük a mélyhűtőbe kb. 2 órára. Időnként keverjük meg, tálaljuk friss gyümölccsel. |
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=13116
Név: | Narancsos barack bólé |
Kategória: | Italok, koktélok |
Hozzávalók: | 2 dl barackpálinka (Prekop Gönci barack pálinka) 4 dl rostos kajszilé 3 evőkanál porcukor 1 üveg édes fehérbor 1 db citrom 1üveg sárgabarack befőtt 3 db narancs |
Elkészítés: | A pálinkát a kajszilével és a porcukorral shakerben jól összerázzuk.Üvegtálba öntjük és hígítjuk a borral. Hozzáadjuk a karikára vágott citromot,a felaprózott barackot,a hámozott kockára vágott narancsot. Jól behűtve kínáljuk. |
Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=recept&p2=31480
A Miskolci Likőrgyár Zrt. a mérsékelt és felelősségteljes alkoholfogyasztás híve.
Honlapunkat csak nagykorúak látogathatják!
Kérjük nyilatkozzon, hogy elmúlt-e már 18 éves.